Historie

Okrašlovací spolek při Katedře environmentálních studií vznikl na konci roku 1999 (tehdy jako Okrašlovací spolek FSS MU) na základě impulzu prof. Hany Librové. Jeho prvotním účelem bylo okrašlovat prostředí nové Fakulty sociálních studií, poté co se přestěhovala do tehdy nové budovy na Gorkého ulici. OS výrazně přispěl k současnému vzhledu dvorečku Filosofické fakulty na Gorkého ulici, dále „okrašloval“ katedru a pořádal různé kulturní akce jako výstavy, vernisáže, stromové slavnosti nebo různá kreativní odpoledne, na nichž jeho členové vyráběli dárkové předměty, které pak při vernisážích prodávali a přispívali tak na charitu. Výrazným impulsem pro další počínání byl nápad Martiny Holcové podpořit projekt Adopce na dálku. Od roku 2001 tak spolek financoval studium indické dívce Swapně Rajaput.

U samých počátků Okrašlovacího spolku stála skupina asi 10 lidí, převážně studentek Katedry environmentálních studií. Během let se však jeho členská základna značně rozšířila. A to početně, genderově i oborově (profesně). Ve vedení okrašlovacího spolku se během času vystřídalo několik studentů (D. Dražilová, L. Ovčáčková či D. Zajoncová, H. Slabinová). Dnešní Okrašlovací spolek má kolem 20 aktivních členů, převážně studentů a příznivců Katedry environmentálních studií. Dále širší okruh příznivců, který čítá okolo 50 členů nejrůznějších zájmů a profesí.

Náš okrašlovací spolek je v rodině současných okrašlovacích spolků neobvyklý v tom, že se jedná převážně o spolek studentský, který nemá žádnou právní subjektivitu. V tom je naše omezení, ale i značný kus svobody. Zřejmý je od začátku environmentální a charitativní podtext všech našich aktivit. V současnosti se zaměřujeme jak na finanční podporu regionálně vzdálených projektů (adopce na dálku, podpora soukromých přírodních rezervací ad.), tak na lokální projekty, jako je péče o sady a stromořadí v blízkém okolí, nebo kulturu (vernisáže, výstavy, bytové semináře a další). Do budoucna bychom pak své síly chtěli plně zaměřit na blízké okolí a vrátit se tak k původní ideji okrašlování.