Den Země

04.04.2016 08:43

Okrašlovací spolek při KES Vás zve v neděli 24.4. na Stránskou skálu, kde budete mít možnost ve společnosti studentů Katedry environmentálních studií (dále jen KES) společně uklidit Stránskou skálu.

Sraz je na zastávce linky 10 Stránská skála, z nádraží odjíždí 13:46. Možnost dopravy je i na kole - přístupné po asfaltce.

Stránská skála je skalní útvar ležící v nejsevernější části katastru brněnské městské části Brno-Slatina, roku 1978 byla vyhlášena národní přírodní památkou. Jedná se o místo geologicky i historicky zajímavé, sídlily zde totiž kultury obývající naše území již v době starého paleolitu. Volné travnaté plochy dnes hostí cenná teplomilná společenstva s řadou chráněných a ohrožených druhů rostlin. Bylo zde zjištěno 429 taxonů vyšších rostlin. Zvláště chráněných druhů je doloženo čtrnáct a počet druhů zařazených na Červeném seznamu naší flóry dosahuje padesáti.

Na akci nabídneme studentům příležitost dozvědět se o zajímavostech daného místa z environmentální perspektivy a i prakticky přispět k zachování tohoto místa sběrem odpadu. Krom sběru proběhne přednáška doktorského studenta Filipa Havlíčka na téma odpadu z historické perspektivy, exkurze do jeskyně, hlubinně ekologický workshop, land art a piknik. Jedná se o příležitost být blíže předmětu zájmu environmentalistů, obohatit se vědomostně a zároveň bude i dostatek prostoru pro neformální setkání či odbornou diskusi.

V jednání je i exkurze do nedaleké spalovny společnosti SAKO v pondělí 25.4. v 9:00.

Zajištěny jsou ochranné pomůcky, stejně jako pytle na sesbíraný odpad a jídlo na piknik.