Jarmila Kovaříková - Kam si Bůh chodí pro sůl

25.05.2011 14:36

Jarmila Kovaříková - KAM SI BŮH CHODÍ PRO SŮL

Série dokumentárních fotografií o lidech, kteří na hranici Keni a Etiopie těží sůl z kráteru solného jezera. Cyklus byl oceněn na Czech Press Photo v kategorii "Každodenní život".

Kovaříková je dvojnásobnou držitelkou ceny Czech Press Photo. Na rozhovor s autorkou nejen o fotografiích z Etiopie se dostanete kliknutím na její portrét:

Vernisáž: Ve středu 1.června v 18:00 hodin na Katedře environmentálních studií FSS MU,
Joštova 10. Během večera proběhne také aukce fotografií Rudolfa Jandy, navazující kulturní program a

"BUDKOSÁŽ" - slavnostní odhalení rorýsích budek nově instalovaných na FSS z iniciativy paní prof. Librové.

Akce je součástí většího projektu "Zachraňte rorýse!" Více informací zde: www.rorysi.cz a zde. Info-leták zde

JARMILA KOVAŘÍKOVÁ (*1979):

Fotografka a reportérka. Po absolutoriu DAMU spolupracovala s respektovanými reportéry na dokumentech pro Českou televizi. Tři roky působila jako reportérka v Lidových novinách, poté dva roky fotila pro agenturu ISIFA/GETTY IMAGES a nyní je fotografkou a reportérkou na volné noze. Zabývá se především reportážní, portrétní a stylizovanou fotografií. Zachycení reality do působivého obrazu bez stylizace však patří do její nejoblíbenější oblasti fotografie. Za posledních pět let podnikla mnoho reportážních cest především do rozvojových zemí, kde se soustředila na dokumentování sociální problematiky. Mezi výrazné počiny patří kupříkladu reportáž o problematice AIDS v jižní Indii, o sirotcích žijících v kanálech ukrajinské Oděsy, o životě a tréninku chudých zápasníků v Senegalu a Gambii či o zemětřesení na Haiti. Její reportáže se objevují v českých periodikách, ale také v zahraničních magazínech. Za fotografie dělníků z etiopského kráteru El Sod získala v roce 2009 čestné uznání v soutěži Czech Press Photo v kategorii každodenní život. Nyní mimo jiné pracuje společně s Andrejem Štukem na fotografickém konceptu ve slovenských cikánských osadách.